Nya dokument i Dödahavsrullarna!

bloggimage

Med hjälp av ny teknik från NASA kan man få fram dolda bokstäver och text från gamla fragment som sparats från Dödahavsfynden. Det verkar som man hittat ett hittills okänt manuskript, samt nya avsnitt från Tredje och femte Moseboken. Allt detta tillkännagavs under en konferens i Jerusalem i tisdags (2018-05-01).

 

 

Avancerad bildteknik ger nytt liv åt gamla fragment

Genom att använda avancerad bildteknik från NASA har israeliska arkeologer kunnat se tidigare okänd text och brev från hundratals små fragment från Döda Havsrullarna. Fragmenten, som har varit i förvar i årtionden, blev tillgängliga för forskning som en del av Israels 70 års självständighetsfirande.

Låda med hundratals gamla fragment som nu har analyserats.

 

Israel Antiquities Authority och NASA har använt en speciell multispektral bildkamera med 28 typer av ljusexponeringar för att undersöka pergamenten. Det gör att texten blir synlig i de digitala bilderna. Nedan är ett exempel:

Ett av fragmenten där man har svårt att med blotta ögat se någon text.

 

Med den nya tekniken framträder texten tydligt.

 

På ett av fragmenten har man som man upptäckt paleo-hebreiska text (en tidig variant av hebreiska alfabetet). Eftersom handstilen skiljer sig från andra rullar, tyder det på att det finns ännu en rulle som man inte vetat om.

 

Kompletterar tidigare handskrifter

Bland fynden är nya avsnitt från Tredje och femte Moseboken och Jubileumsboken, samt ett fragment från tempelrullen och Psaltaren. Bilden nedan visar hur ett nytt fragment från den första versen av Psalm 147 kompletterar de tidigare fynden.

 

 

Om dödahavsrullarna

I ett område vid Döda havet – Qumran– har fler än 900 handskrifter i 11 grottor hittats – hittills. Rullarna skrevs mellan 150 f.Kr. till 70 e.Kr. De innehåller både bibliska och icke-bibliska texter, skrivna på hebreiska, arameiska och några på grekiska. Cirka 230 rullar innehåller biblisk text, inklusive 19 exemplar av Jesaja, 25 exemplar av Femte Mosebok och 30 exemplar av psalmerna.

I februari 2017 upptäcktes israeliska arkeologer en tolfte grotta väster om Qumran. På samma sätt som de tidigare grottorna från 1947 var den tolfte grottan utan några skriftrullar, men det fanns uppenbara bevis på att föremål och skriftrullar hade funnits där men stulits från dem.

De flesta av rullarna från Dödahavsgrottorna har varit på svarta marknaden. Redan 1947 fick israeliska arkeologer tag på stulna manuskript från den svarta marknaden.

 

 

Fotona kommer från Shai Halevi, The Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library.