Blogg | 2020-07-20 | Jonas Bergsten

Var William Shakespeare med och översatte bibeln?

bloggimage

Det spekuleras i om William Shakespeare har haft ett finger med i arbetet med de poetiska texterna i den engelska översättningen King James från 1611.

Han nämns inte bland de närmare femtio personer i bibelkommissionens kommitté, men fanns i den engelska kungens tjänst under de sju år som det tog att göra översättningen.

I den 46:e Psalmen är det 46:e ordet från början "shake" och det 46:e ordet från slutet är "spear". År 1610, ett år innan översättningen släpps och då många stilistiska justeringar görs, var Shakespeare 46 år. Det kan var hans sätt att skriva in sitt namn som en signatur, det är inte ovanligt med denna typ av dolda budskap i hans texter.

Oavsett om det bara är ett sammanträffande eller om Shakespeare verkligen var involverad, så visar denna typ av fynd att människor har letat i Bibeln efter strukturer och upprepningar av ord och fraser. Det är inte så vanligt i engelska och svenska texter, men i den hebreiska texten finns många exempel på där bokstäver i olika intervall skapar ord.

Man måste vara lite försiktig med bibelkoder, men det finns många märkliga sammanträffanden som pekar på att Bibeln är en gudomligt inspirerad bok, se t.ex. Rut 4 och 1 Mos 38 där Boas, Rut, Oved, Jishaj och David finns kodade med 49 bokstävers intervall. Ett annat exempel är orden Torah och JHWH som återfinns i ett kiastiskt mönster i Moseböckerna.
Mer från bloggen


Intervju i Himlen TV7

av Jonas Bergsten |
Här kan du se intervjun med Världen idags Sara Andersson i serien Närbild. Klicka här för att se avsnittet i Play-arkivet.

Intervju i Världen Idag

av Jonas Bergsten |
Ladda ner artikeln som PDF-fil Länk till hela Magasinet Här finns intervjun av Kerstin Schönström för Världen Idags bilaga – Guds levande Ord, mars 2021.     Nyöversättning. Kanske har du råkat på den drygt fem...

Nya fynd i ”Skräckens grotta” vid Döda havet

av Jonas Bergsten |
De mest banbrytande handskriftsfynden på 60 år har gjorts i en grotta längs med ravinen Nahal Hever.         Det är en ravin som sträcker sig från Hebron (Hever) och Nahal är flod på hebreiska. Den ligger fyra...