Blogg | 2021-03-09 | Jonas Bergsten

Rättfärdighet: Tsadik – Tsedaka

bloggimage

Roten צדק – tsadak på hebreiska har som central betydelse att vara rättfärdig eller utöva rättfärdighet. Ett närbesläktat ord på samma rot är tsedaka som ofta översätts med allmosa, men mer korrekt som en frivillig gåva. Att ge tsedaka är något som i princip alla religiösa judar gör i någon form, inte bara de ortodoxa utan även de konservativa och andra religiösa judar.

Tsedaka är gåvor till fattiga och behövande. Bibeln nämner bland dem särskilt änkor, föräldralösa/faderlösa barn och främlingen inom dina portar.

Rättfärdighet och att vara rättfärdig eller leva ett rättfärdigt liv hör alltså intimt ihop med att se till att de behövande i min närhet inte lider brist utan genom mina frivilliga gåvor har det de behöver.

Första gången ordet rättfärdig "tsadik" används är om Noa i 1 Mos 6:9.

Även ett av Guds namn är Jahve Tsidkeno – Herren vår rättfärdighet. Det säger något om Guds karaktär och också om hur vi bör vara eftersom Guds önskan är att vi ska vara lika honom.
Mer från bloggen


Intervju i Himlen TV7

av Jonas Bergsten |
Här kan du se intervjun med Världen idags Sara Andersson i serien Närbild. Klicka här för att se avsnittet i Play-arkivet.

Intervju i Världen Idag

av Jonas Bergsten |
Ladda ner artikeln som PDF-fil Länk till hela Magasinet Här finns intervjun av Kerstin Schönström för Världen Idags bilaga – Guds levande Ord, mars 2021.     Nyöversättning. Kanske har du råkat på den drygt fem...

Nya fynd i ”Skräckens grotta” vid Döda havet

av Jonas Bergsten |
De mest banbrytande handskriftsfynden på 60 år har gjorts i en grotta längs med ravinen Nahal Hever.         Det är en ravin som sträcker sig från Hebron (Hever) och Nahal är flod på hebreiska. Den ligger fyra...