Nyhet | 2021-03-17 | Jonas Bergsten

Nya fynd i "Skräckens grotta" vid Döda havet

bloggimage

De mest banbrytande handskriftsfynden på 60 år har gjorts i en grotta längs med ravinen Nahal Hever.

 

 

 

 

Det är en ravin som sträcker sig från Hebron (Hever) och Nahal är flod på hebreiska. Den ligger fyra mil söder om Qumran och de grottor där ett drygt 900 manuskript hittades omkring 1950.

Vill du se var "skräckens grotta", som fynden gjordes i, finns så finns de självklart med i Kärnbibeln Bibelatlas med platser som är av intresse för Bibeln. Anledningen till namnet är att bland det första man upptäckte i den grottan var ett 40-tal skelett. I det här området judar flytt och dött under Bar Kokhba-upproret mot romarna 132-135 e.Kr. Handskriftsfynden tros vara från tiden innan detta omkring 100 e.Kr.

I det senaste fyndet har man hittat ett 80-tal fragment i olika storlekar. Fragmenten kommer från skriftrullar med profetböckerna Sakarja och Nahum och de har tillhört judar som flydde från romarna ut i öknen för ungefär 1 900 år sedan, under Bar Kokhba-upproret.

Just textfynden påverkar översättningar och en kommentar om skillnader i olika texter finns ofta med i Kärnbibeln, och har nu uppdateras i Sakarja 8:16-17 där "gator" används i det senaste fyndet av den grekiska översättningen av den hebreiska texten som annars har "portar".

 
Mer från bloggen


Intervju i Himlen TV7

av Jonas Bergsten |
Här kan du se intervjun med Världen idags Sara Andersson i serien Närbild. Klicka här för att se avsnittet i Play-arkivet.

Intervju i Världen Idag

av Jonas Bergsten |
Ladda ner artikeln som PDF-fil Länk till hela Magasinet Här finns intervjun av Kerstin Schönström för Världen Idags bilaga – Guds levande Ord, mars 2021.     Nyöversättning. Kanske har du råkat på den drygt fem...

Människans bilologiska maxålder – 120 år

av Jonas Bergsten |
I Första Mosebok 6:3 ger Gud en maxgräns för människan – deras tid ska vara 120 år. På 1800-talet började forskare upptäcka och beskriva celldelning i växter och djur. Länge trodde man att cellerna kunde dela sig i all oändlighet,...