Nyhet | 2023-07-25 | Kärnbibeln

Frida har har grävt i Israel

bloggimage

Frida Berntsson var en av de fyra svenskar som var med på utgrävningen sommaren 2023 i Tel Burna.

Här är en intervju med henne om hur det var att få hitta ett närmare 3000 år gammalt järnobjekt och hur hon hamnade på en utgrävning i Israel!

Frida är från Kinna och pluggar arkeologi på Göteborgs Universitet. Det är ett nytt program och hon tillhör den första årskullen. Tidigare fanns det bara fristående kurser, men nu finns ett helt treårigt program.

Frida berättar att hon alltid varit intresserad av historia – och arkeologi är ju historia, säger hon glatt.

– Jag kommer ihåg hur vi som familj besökte gamla slott och var med på guidade visningar. Det var så spännande att höra berättelserna om hur det var förr, jag kunde lyssna hur länge som helst medan min lillasyster ganska snart tyckte det började bli tråkigt!

Frida har tidigare varit på utgrävning i Varnhem med universitetet, men detta var första gången utomlands. Och att få göra detta i Israel är fantastiskt berättar hon.

Från toppen av Tel Burna ser man den filisteiska staden Gat (som Goliat kom från) i nordväst, söderut kan man skymta Lachish och i öster ser man Jerusalem, Betlehem och Hebron.

Just detta att få se hur nära alla platserna ligger var verkligen en aha-upplevelse, berättar hon engagerat.

Soluppgång över Jerusalem och de judeiska bergen.

På frågan hur det blev just Tel Burna berättar Frida att hon besökte bokmässan i Göteborg förra hösten. Där träffade hon på Jonas Dagson som berättade att man ju kan åka på utgrävning i Israel och nämnde om min (Jonas Bergsten) vistelse där 2022, och han förmedlar kontaktuppgifterna.

Frida och jag konstaterar i vårt samtal att det var lite kul att det var två Jonas som fick vara med och förmedla kontakten!

Utgrävningarna i Tel Burna startade 2010 och har fortsatt med 3-4 veckors grävande varje sommar sedan dess. Det tar ofta upp till flera år efter att en utgrävning är avslutat och alla fynd har analyserats innan slutrapporten är klar, men allt pekar på att Tel Burna är den bibliska staden Livna (som nämns i Josua bok). Här är en länk till Livna (Tel Burna) i Kärnbibelns atlas med bilder och där man också kan se alla referenser i Bibeln.

Drönarvy från västra sidan av Tel Burna. Under det stora solskyddet till vänster serveras frukost och lunch varje dag.

I år var det närmare 70 personer som var med. Arieluniversitet har ett ”lär-medan-du-gräver” koncept med utbildning på plats, vilket gör att den som vill kan få vara med utan några förkunskaper.

En stor grupp kom från ett universitet i Colorado, där en resa till en utgrävning i Israel ingår i utbildningen. I år fanns även deltagare från Nya Zeeland, Spanien, Israel och så fyra svenskar – Filippa, Tilda, Ludvig och Frida!

Svenskarna som grävde i område B2. Filippa och Tilda längst till vänster. Bakre raden Jared (från USA), Ludvig och Frida.

Resan började med äventyr. Från flygplatsen tog det svenska gänget bussen till Beit Shemesh där de enligt instruktionerna de fått, skulle ta buss 26 till kibbutzen i Elah-dalen, men där fanns ingen buss 26…

De träffar på en nyzeeländare som också ska på utgrävningen och tar en annan buss som stannar några kilometer från destinationen. Att gå de sista 2 km mitt på dagen i den 30-gradiga värmen var inte så lockande. Nyzeeländaren gör som många israeler brukar göra, ställer sig vid vägen och försöker få lift. Den första bil som stannar och plockar upp de fem studenterna körs av Aaron, en av arkeologerna som leder utgrävningen.

Frida hamnar just med Aarons team som gräver på ett område som heter B2. Här finns en dubbelmur (kasematt-mur) från 1000-talet f.Kr., dateringen är inte helt klar ännu. Stämmer initiala antaganden är den från Davids expansion av riket i Juda.

Frida berättar hur man veckan innan hon kom grävt fram ett golv. Efter noggrann dokumentation så gräver man igenom detta för att gå ännu längre tillbaka i tiden, då kommer man till 1100-1200 f.Kr. – det som är domartiden i Bibeln.

Område B2 där Frida var med och grävde.

När man gräver hittar man många lerskärvor. Hittills har flera hundra tusen lerskärvor hittats i Tel Burna. Man kan säga att dåtidens lerkärl är som våra pappkartonger. Man förvarade och fraktade råvaror som olivolja, säd, osv i lerkärl. Det går mode i lerkärl, så utifrån utformning av kanter och handtag kan man veta från vilket århundrade och region de är ifrån. Även analyser av lera och fingeravtryck hjälper till att precisera om staden hade handel med andra städer. I Tel Burna har man t.ex. hittat kärl från Cypern vilket visar på att staden hade en aktiv och välutvecklad kommers.

Frida berättar lyriskt att den sista dagen så gräver hon och Ludvig fram ett järnobjekt, troligtvis en såg. Som ofta är med arkeologi, så kan föremålen som legat begravda tusentals år i jord lätt förväxlas med en lerklump. Hon berättar att när de fördelade den visade det sig att det var ett metallföremål täckt av jord. Ett annat fynd var en patronhylsa från 1948.

När Liselotte och jag besökte Arieluniversitetet i höstas och pratade med teamet så berättade professor Itzick Shaiatt att nästa år, 2024, kommer nog bli den sista säsongen med utgrävningar i just Tel Burna. När jag i vårt samtal säger det till Frida svarar hon:

– Då måste man ju åka nästa år igen! Allting var verkligen så fantastiskt! Hade varit roligt att vara ett stort gäng från Sverige!

/ Jonas Bergsten


Här kan du läsa mer om utgrävningen på Tel Burna:

telburna.wordpress.com

Artikel från Dagen 2022 - Man går tillbaka i tiden och försöker förstå hur folk levde

Gillar du arkeologi och skulle vilja rent handgripligt vara med och gräva en vecka så är datumen för nästa års utgrävning preliminärt satta till 23/6 – 12/7 2024.

Rapportera ett problem


Mer från bloggen


Boka NT+ nu

av Kärnbibeln |
I början på sommaren kommer nytryck av Kärnbibeln NT som varit slut snart ett år. Det är en fullständigt reviderad version av NT. Vi tar även med Ordspråksboken och Psaltaren i denna upplaga som vi kallar NT+. Nyhet är att den trycks ...

Vårrea i shoppen

av Kärnbibeln |
Passa på att skaffa en fina produkter med budskap. Just nu har vi rabatt på termosar, använd koden VÅR24 i april så får du 25 kr rabatt! Besök shoppen.

Tre röda kvigor – ceremoni uppskjuten

av Kärnbibeln |
Det senaste vad det gäller ceremonin med den röda kvigan är att det är tre kvigor som håller måttet. Av politiska skäl har datumet skjutits upp. Onsdag den 27 mars hölls en konferens i Shilo där rabbiner från hela Israel var ...

Fyra röda kvigor – ceremoni 29 mars?

av Kärnbibeln |
Hösten 2022 flögs 5 helröda kvigor in från Texas till Israel. Efter en ceremoni på Ben Gurions flygplats så har kvigorna varit på hemlig ort i Israel. Nu i slutet på mars 2024 är kvigorna tre år och fyra av dem håller fortfarande måttet. ...

Vilken färg skulle du välja?

av Kärnbibeln |
I vår kommer nytryck av Kärnbibeln NT som varit slut sedan i somras. För att veta hur många av varje färg vi ska beställa så gör vi en undersökning för att se vilka färger som är mest poplulära. Nyhet är att den trycks ...

Haman och satan stinker

av Kärnbibeln |
Varje år i februari/mars firas purim till minne av händelserna i Esters bok. Titeln på detta inlägg är hämtad från Ester 3:11-12. Med sex bokstävers intervall finns frasen "Haman och Satan stinker" inkodad i texten! Esters bok i ...

Rut & Ester som tryckt bok

av Kärnbibeln |
Nu finns Ruts och Esters bok som tryckt bok både på engelska och svenska! I höstas när vi var i USA och träffade utvecklarna på YouVersion appen översatte jag Ruts bok till engelska. Det är mycket lättare att förklara vad Kärnbibeln är ...

2 800 år gammal assyrisk skarabé

av Kärnbibeln |
Under en vandringshajk i längs med Tabors naturreservat för några dagar sedan upptäcker Erez Avrahamov något orange som glimmar i backen. Han rapporterar fyndet till Israels Antikvitetsmyndighet. Varje vinter, när det regnar i Israel, ...

Josefus Flavius

av Kärnbibeln |
Den mest kände judiske historikern är Josefus Flavius som verkade under det första århundradet. Han var född 37 eller 38 e.Kr. och dog strax efter år 100. Han brukas ses som den förste utombibliska författare som omnämner Jesus, Johannes ...

Nya produkter i webshoppen

av Kärnbibeln |
Nu finns nya produkter med Kärnbibelns logga i vår webshop. Varför inte ha en mössa med Kärnbibelns logga, bjuda på kaffe med en kopp som har en bibelvers? Ett bra sätt att få sprida det glada budskapet om Jesus på! Vi använder oss av ...

Kapitel och verser i Bibeln

av Kärnbibeln |
Indelningen i kapitel och verser som vi har i våra Biblar är en relativt ny företeelse som kom till först på medeltiden. Varken de hebreiska eller grekiska manuskripten har någon kapitel- eller versindelning. Bibelns bokrullar har dock ...

Kyrkoåret – alla tre årgångar

av Kärnbibeln |
Nu finns Kyrkoåretstexter alla årgångar med Kärnbibeln i handeln. I denna bok finns bibeltexterna för kyrkoårets alla 77 söndagar och högtider samlade. Varje kapitel inleds med en överskådlig presentation av temat och en betraktelse. Sedan ...

Sändaren skriver om arbetet

av Kärnbibeln |
Jonas Bergsten har arbetat med Svenska Kärnbibeln i 19 år. Tack vare alla människor som bär på specialkunskaper är nu hela Bibeln översatt och håller på att bearbetas i ett försök att komma så nära kärnan som möjligt. Så nu kan du ...

Länka till Kärnbibeln

av Kärnbibeln |
Det finns olika sätt att länka till Kärnbibeln. Man kan länka till en bok, ett kapitel eller en enskild vers. Det går även att länka till specifika ord eller platser. Så här gör man! Länka till bok Enklast är att slå upp ...

Utsmyckad taksten från Herodes tid

av Kärnbibeln |
Under utgrävningarna sommaren 2023 i Ofel (just söder om tempelberget) hittades denna utsmyckade sten från Herodes tid. Den har suttit i en dörrpost eller mindre rum i den södra delen av tempelområdet. Hantverket och storleken av stenen visar ...

Länkar till fler översättningar och kommentarer

av Kärnbibeln |
Tanken med Kärnbibeln är att göra det lätt att kunna studera Bibeln och i sina studier också kunna hoppa vidare till andra översättningar och fler kommentarer.  Går man in på en specifik vers, kan du t.ex. skriva "Joh 1 1" i ...

Nya atlasfunktioner

av Kärnbibeln |
I veckan uppdaterade vi atlasen på hemsidan med nya funktioner. Nu finns t.ex. höjd över havet på varje plats. Tittar man på Jerusalem ser man att staden ligger 714 meter över havet medan Jeriko ligger 144 meter under havsnivån. Vi har ...

2,5 miljoner kapitel från Kärnbibeln förra året!

av Kärnbibeln |
Det är kul med statistik när man kan se att bibelläsningen i Sverige ökar! YouVersion är världens största Bibelapp och Kärnbibeln har varit tillgänglig där senaste åren. Det är intressant att se hur appen används och vilka böcker och ...

Reportage om vägen till översättning

av Kärnbibeln |
Tidningen Inblick berättar om vägen till från IT-utveckling till bibelöversättning i senaste numret. Här är länk till reportaget.

Det är aldrig försent – Pesach Sheni (den andra påsken)

av Kärnbibeln |
Idag den 5 maj är det den 14:e Ijar i den judiska kalendern. En månad efter den 14:e Nissan firas idag Pesach Sheni (den andra påsken). Denna högtid är inte så känd, och den tillkom andra året eftersom några israelietrna inte kunde fira ...