Nyhet | 2021-08-11 | Kärnbibeln

Bön och fasta 3-10 september

bloggimage

Fredag 3/9 startar vi bön och fasta med Kärnbibeln.

Var med fredag 3/9 till söndag5/9, eller en hel vecka till fredag 10/9.

Vi kommer ha zoomträffar och skickar ut böneämnen och uppmuntran.

Varmt välkommen med!

Böneämnen

Läs gärna den föreslagna Bibelverserna under dagen och be utifrån det bibelordet:

 

När ni fastar…

Fasta är en del av det kristna livet. Jesus förutsätter att vi fastar när han i Matt 6:16 säger ”när ni fastar”. Ofta har den sista delen i det stycket ”låt det inte vara uppenbart för människor att du fastar” (vers 18) gjort att man inte pratar om att man fastar, men bland troende är det helt naturligt att prata om att fasta tillsammans, och faktiskt något som uppmuntras – det står ju när ni (plural) fastar!

Vi börjar på fredag kl 18.00 för att just göra det lite enklare att kunna avsätta tid för detta.

Är det första gången så rekommenderar vi att man fastar en eller två dagar, men vill du får du gärna vara med oss 7 dagar från fredag 3/9 till fredag 10/9.

 

Tips och riktlinjer

  • Detta är främst en 2-3 eller 7 dagars fasta utan mat (men vill man kan man även välja att göra en Danielsfasta där man äter enklare, se Dan 10:3; eller fastar från TV, mobil, sociala medier osv.)
  • Vi rekommenderar att dricka mycket, även äppeljuice, tranbärsjuice eller grönt te.
  • Om du arbetar fysiskt så kan man ha dricka kräm eller varm buljong för att få lite mer energi.
  • Att lägga citron eller gurka i vattnet kan minska hungerkänslorna.
  • Träna inte hårt, men gå gärna promenader.
  • Om du känner dig yr, lägg dig ned en stund. Det är normalt att uppleva stunder med låg energinivå.
  • Varje gång du känner hungerkänslor är det en påminnelse att be.
  • Den tid som man skulle ha lagt på måltider kan man lägga på att läsa Guds ord och be.

 

Vad du kan förvänta dig


Dagarna innan

Börja gärna att trappa ner lite med mat, ät t.ex. soppa på torsdag och som lunch på fredag.

 

DAG 1: Fredag kväll kl 18.00 – motivation

Du kommer känna dig motiverad. Efter några timmar kommer kroppen börja kommunicera att du är hungrig. Magen undrar när den där kvällsmackan kommer. Du kanske till och med känner din mage knorra, men det här är helt enkelt hjärnkemi. Din hjärna överför fortfarande produktionen av saltsyra i kroppen i väntan på dina vanliga måltider. Om du klarar kvällen och trycker undan dessa känslor så är du på god väg!

DAG 2: Lördag – varför gjorde jag detta?

Du vaknar på morgonen och känner dig lite snurrig. Nu är en hel dag utan någon mat framför dig, ingen frukost, ingen lunch, ingen middag… Du kommer undra över varför du bestämde dig för att göra detta! Det kommer vara en dag då hungerkänslor kommer och går, men pressa dig igenom. Du är på god väg!

 

DAG 3: Söndag – Vad är det som luktar?

Du kommer vakna på söndag morgon med en konstig känsla på tungan. Du kan också ha en mild huvudvärk. Ta med dig en tandborste om du ska ut och träffa folk, och se till att använda deodorant och lite parfym. Din kropp är nu i detoxläge och arbetar hårt för att utsöndra skadliga gifter från kroppen. Tarmen kommer att lugna sig, men eftersom du dricker kommer du fortfarande att behöva gå på toaletten. Du kommer att känna att det kan vara svårt att koncentrera dig dag tre.

 

DAG 4-7: Måndag – fredag

Det är nu den verkliga kampen börjar. Ditt huvud kommer att börja göra ont när kroppen arbetar ut skadliga gifter. Du kommer att börja känna dig väldigt lätt och yr när du förlorar koncentrationen. Du kommer att försöka prata dig bort från fasta eller åtminstone en kärleksfull familjemedlem. Kom ihåg, drick mycket vatten, håll dig hydrerad. Om detta är första gången kan du uppleva värmevallningar, var lugn, det här är din kroppsklocka som justerar. Ditt luktsinne kommer att öka och du kommer att lukta mat överallt. Din mage kurrar det sista eftersom den inser att du inte längre matar den, dag 7 kommer hjärnan sluta kommunicera till magen för att överproducera syra.

Att bryta fastan – Fredag kväll

Det är bra att stegvis bryta fastan. Ät inte en stor middag utan börja gärna med lite lättare mat som soppa eller kräm i en till två dagar och trappa upp den fasta födan.

 

Vad ska man göra under fastan?

Bestäm några fasta tider för bön och Bibelläsning. Vi kommer ha en zoomträff under helgen då vi träffas en knapp timme.

Fredag 3/9 kl 20.00-20.45
Lördag 4/9 kl 20.00-20.45
Söndag 5/9 kl 20.00-20.45

Det är samma länk och möteskod varje dag (den skickas ut via mail när du anmäler dig).

Stäng av distraktioner som sociala medier.

Vi kommer ha några gemensamma böneämnen, men fråga redan nu Gud vad han vill specifikt att du ska be för och skriv ner det.

Om du inte redan har en bönebok, så skaffa en anteckningsbok att kunna skriva ner böneämnen och sedan bönesvar, och även tilltal som du får under bönen och fastan.

Vi är så glada att få göra detta tillsammans med dig.

/ Jonas och Liselotte
Mer från bloggen


NYHET – Bibelkalendern 2022

av Kärnbibeln |
Bibelkalendern är tänkt att vara en användbar hängkalender med extra plats för egna anteckningar varje dag och även utrymme att skriva noteringar i högerkolumnen. Varje månad har en bild och bibelvers. Kalendern har också med kyrkoåret (med...

Hashtags – standard för bibelverser

av Kärnbibeln |
Hashtags är ett sätt att sortera inlägg på sociala medier efter olika ämnen. Det började på twitter men används på de flesta sociala medier som Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, osv.De skrivs med tecknet "#" följt av ett...

Vi äger ingenting!

av Kärnbibeln |
I bibelhebreiskan finns inget uttryck för absolut ägande. När vi läser i svenska och engelska översättningar att Abraham, David, Jakob eller någon ”har” eller ”äger” ett visst antal djur, byggnader, tjänstefolk osv. missleds vi att...