15 februari 2012, kl 05:30

Våga lita på Gud

I vår tid är det vanligt att man agerar och väljer väg i livet baserat på "att det känns bra". Ingenstans i bibeln uppmanas vi basera viktiga beslut på vår känsla - däremot talar Ordet om att Guds frid ska leda oss. Som exempel i den här passagen ser vi att Gud är intresserad hur vi lever vårt liv, att vi vänder oss från det onda, men även hur vi hanterar våra pengar. Det är inte alltid det "känns bra" att ge den första och bästa delen av vår inkomst, men det är vishet att följa Guds ord.

Läs Ords 3:5-10
Jonas Bergsten, 15 februari 2012

Skriv ut / Dela
linje

14 februari 2012, kl 18:45

Happy Valentine's Day

Jesus visade vad sann kärlek är!

Läs 1 Kor 13
Jonas Bergsten, 14 februari 2012

Skriv ut / Dela
linje

10 februari 2012, kl 19:55

Djävulens mest använda trick mot kristna…

En av de saker Paulus tar upp i andra Korinthierbrevet är att det finns ett sätt som djävulen faktiskt kan få ett övertag över en kristen. Vad är det för planer och strategier hos djävulen som Paulus varnar för som gör att en kristen hamnar i underläge?

Andra Korinterbrevet är adresserat till redan kristna, till församlingen i Korint och de kristna i Achaia (i nuvarande Grekland), men det gäller även kristna i Sverige 2000 år senare!

Så här står det i 2 Kor 2:11:

”…för att vi inte skall bli överlistade av Satan. Hans avsikter känner vi till.”

Det första och viktigaste rådet för den som vill förstå vad Bibeln säger är att läsa en vers i sitt sammanhang. Vilka är nu avsikterna som vi känner till? I versen innan så står det ”Den som ni förlåter, honom förlåter också jag. Och när jag har förlåtit, om jag haft något att förlåta, har jag gjort det för er skull och inför Kristus.” Det blir ganska tydligt att det är ett tema och ett ord som framträder, nämligen – ordet förlåtelse som förekommer fyra gånger!

Tittar vi några versar tidigare kan man läsa om att Paulus uppmanar församlingen att förlåta någon som vållat församlingen stor sorg, se vers 5. Paulus säger inte vem det är eller vad det gäller, men tydligen har personen verkligen ångrat sig och omvänt sig. Det kan vara den man som begått en sexuell synd som omnämns i 1 Kor 5. Oavsett vad det syftar på är det glasklart att djävulens vapen mot kristna är oförlåtelse.

När en människa verkligen ångrar sig och ber Gud om förlåtelse så stryker Gud ut våra överträdelser och han kommer inte ens ihåg våra synder, Jes 43:25. Jesus säger i Luk 7:47 att ju mer man förstått att man blivit förlåten sin synd, desto mer älskar man.

I bönen Fader vår, som är en mall för hur vi ska be, är en av punkterna att ”förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtet dem som står skuld till oss” (Matt 6:12). Denna punkt i bönen förklarar Jesus lite mer i detalj i vers 14: ”Er himmelske Far kommer att förlåta er, om ni förlåter dem som syndar mot er. Och vägrar ni att förlåta dem, kommer inte han att förlåta er.”

När man börjar inse allvaret i oförlåtelse förstår man varför djävulen älskar att förleda någon att bli bitter och vägra att förlåta. Vad var det Jesus sade i Matt 6:14? Om inte vi förlåter varandra så kommer inte han att kunna förlåta oss... Vad händer om inte Jesus förlåter oss… det får enorma konsekvenser som rör vårt eviga liv.

Är det värt att riskera evigheten i himlen, genom att inte förlåta en medmänniska som betett sig illa mot oss?

 

Skandalon

När Jesus undervisar lärjungarna i Luk 17:1-6 om att man ska förlåta varandra, och det sju gånger i rad på en dag så utbrister de - ge oss mer tro!

Jesus börjar undervisningen med att säga ”Det är oundvikligt att förförelserna kommer, men ve den genom vilken de kommer”. Det grekiska ordet som översatts till förförelser är ”skandalon”. Ordet ”skandal” kommer från detta ord. Vad Jesus säger är att det är oundvikligt att saker kommer att hända som sårar oss, människor som vi sett upp till kommer att falla i synd, och det kommer ske ”skandaler” i församlingar. När det händer är oförlåtelsen som en smaskig förförelse, något frestande som djävulen erbjuder som en lätt utväg att ta till. Man har ju faktiskt ”rätt att bli bitter” så illa som man blivit behandlad.

Men Jesus säger istället i vers 3 ”ta er i akt”, ”tillrättavisa din broder”. Det är enormt viktigt att vi säger till den som sårar oss att den personens beteende faktiskt sårar andra människor. Det är alltså den som blir sårad som har ansvar
att säga till!

Hur ofta är det inte som vi istället för att berätta för den som sårat oss pratar med andra om hur illa vi blivit behandlade. Många gånger vet inte ens den personen som sårar andra om att hennes sätt faktiskt sårar och skadar andra människor, och hur ska hon kunna ändra sig om ingen säger något? Det är också viktigt att påpeka att det aldrig är rätt att såra människor, Jesus säger ju att ”det vore bättre att ha sänkts i havet med en kvarnsten om halsen än att förleda en enda av dessa små”.

På uppmaningen om att förlåta någon som gör samma fel sju gånger på en dag och som sju gånger kommer och ber om förlåtelse utbrister lärjungarna ”Ge oss mer tro”!

Då svarar Jesus med en märklig liknelse om att en tro som ett senapskorn skulle kunna kasta ett mullbärsträd med rötterna i havet. Varför väljer han just ett mullbärsträd bland alla tusentals växter som han kunde använt i sin liknelse?
Tittar man på vad som är karaktäristiskt för ett mullbärsträd så ser man att det har skrämmande många likheter med bitterhet:

 • Trädet har ett stort rotsystem som tränger djup ner i marken, på samma sätt som bitterheten skjuter djupt in i en människas inre.
 • Det är snabbväxande.
 • Detta träslag användes för att bygga kistor.
 • Det sätt som trädet pollinerades på är genom getingstick. Det är på samma sätt med bitterhet, den sprids genom att en sårad person i sin tur sårar andra personer…

Det fantastiska är att trots att bitterheten så snabbt skjuter in i det innersta och kan bli som en egen likkista för en människa så finns det en enkel utväg. Jesus säger att det krävs minimal tro för att helt och fullt bli av med bitterheten, det räcker med en enkel bön om att bli kvitt detta elände så skall det lyda.

 

 

Jonas Bergsten, 10 februari 2012

Skriv ut / Dela
linje

01 februari 2012, kl 13:11

Det handlar om människor

Förra veckan träffade Liselotte och jag Charles Kridiotis som bla var med och startade församlingen New Life i Stockholm. Nu jobbar han med att utveckla församlingsledare. Det är spännande att få umgås med Gudsmän och ta del av deras erfarenhet.

Ett citat som Charles nyligen skrev på Facebook och som jag tyckte var riktigt bra:

"Guds ledare älskar och leder människor inte aktiviteter (projekt, program och förvaltning av fonder och byggnader). Deras ledarskap frigör människor att vandra i frihet med Jesus utan att skapa beroende på deras ledarskap eller församlings verksamhet."

Det är verkligen en praktiskt tillämning av Jesu ord i Matt 28:19 om att träna i lärjungaskap.

Jonas Bergsten, 01 februari 2012

Skriv ut / Dela
linje

ÖversättarbloggJonas Bergsten, huvudöversättare Svenska Kärnbibeln

Det finns så många skatter i bibeln. Här kan du ta del av vad vi hittar under arbetets gång!

Prenumerera via RSS

Detta är unikt med Svenska Kärnbibeln:


 1. Parenteser i texten
 2. Hakklamrar i texten
 3. Lättläst layout
 4. Positiva rubriker!
 5. Många verbformer
 6. Vågar översätta allt
 7. Hebreiska tecken
 8. Bilder
 9. Generös copyright

Läs gärna avsnittet vad är unikt? Detta är ett bra sätt att snabbt se vad som är speciellt med översättningen.Hur mycket är klart?


NT GT

Arbetet har pågått sedan 2005 och 100% av NT och 13% av GT klart.

Hösten 2011 kom första tryckta utgåvan, och man kan hela tiden ta del av allt material via webben. Läs gärna mer om tidsplanen här